Arkiv

Bastuklubben – en pod powered by Kraftkvinnorna!

Special edition: Anders Ygeman

I samband med Kraftkvinnornas årsmöte, den 10 april, spelades en livepod in med Energiministern Anders Ygeman. Här får vi höra hur ministern tänker kring jämställdhet, om branschens ansvar och även om vad som finns i familjen Ygemans robotdammsugare…

Länk till avsnittet: https://traffic.libsyn.com/secure/bastuklubben/05_Anders_Ygeman_-_Bastuklubben_5.mp3

Kraftkvinnorna nominerade till Svenska Jämställdhetspriset

Kraftkvinnorna är en av 54 nominerade till Svenska Jämställdhetspriset, vinnare utses i januari 2019.

Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som varje år delas ut till en aktör som aktivt arbetar för ett mer jämställt samhälle. Syftet med priset är att lyfta och hylla goda exempel på jämställdhetsarbete. I år är Kraftkvinnorna nominerade tillsammans med 54 andra organisationer, företag, kommuner och myndigheter.

Vinnaren av Svenska Jämställdhetspriset presenteras på Forum Jämställdhet, Sveriges största jämställdhetskonferens som äger rum den 30-31 januari 2019 i Luleå.

Rekordnomineringar till Årets Kraftkvinna

Det blir ett tufft jobb för den jury som i år ska utse en slutlig pristagare bland de 63 fantastiska nomineringar som kommit in till Årets Kraftkvinna 2018. Priset, som initierats av organisationen Kraftkvinnorna, har instiftats för att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energisektorn, för att bredda rekryteringsbasen och attrahera fler till branschen.

Årets Kraftkvinna tilldelas årligen en kvinna i energisektorn som dels imponerar med sin kompetens och dels aktivt arbetar med jämställdhetsfrågor för att attrahera fler kvinnor till vår bransch. Årets 63 nominerade (se nedan) visar verkligen på bredden i energisektorn – från verkställande direktörer och driftchefer till experter och politiker. Vem som slutligen blir Årets Kraftkvinna 2018 avslöjas den 25 oktober.

Ny jury

Juryn som ska utse Årets Kraftkvinna har i år fått en helt ny sammansättning och består av:

 • Emma Nehrenheim, Hållbarhetschef Northvolt
 • Johan Svenningsson, Country Manager Uniper
 • Jenny Larsson, Marknadschef ABB Power Grids Sverige (Årets Kraftkvinna 2016)
 • Linus Zackrisson, Rekryteringsexpert Optimal Advice
 • Ulla Sandborgh, Generaldirektör Svenska Kraftnät
 • Olle Johansson, VD PowerCircle

Kraftkvinnornas Instagram Takeover

Följ kraftkvinnor i Energibranschen i vår Instagram Takeover. Under hösten kommer vi bland annat att få se hur en vecka kan vara för Ulla Sandborgh, GD på Svenska Kraftnät, Amira El-Bidawi, Affärsutvecklare på Vattenfall, Lisa Hjelm, regionchef på Energiföretagen Sverige och många fler!

nk till Kraftkvinnornas instagramkonto

Kraftkvinnornas jämställdhetsmärkning
– så fungerar den!

Under årets Almedalsvecka riktar Kraftkvinnorna ljuset mot de arrangörer som lyckas anordna energiseminarier med jämställda paneler. De som uppnår kriterierna för ett jämställt arrangemang får möjlighet att använda vår märkning. Så här går vi till väga i vår granskning.

Kraftkvinnornas uppgift är att arbeta för ökad jämställdhet i energisektorn. Ett av våra viktigaste verktyg är att synliggöra alla de kvinnor som faktiskt finns i energibranschen och utmana föreställningen om att det är svårt att hitta kvinnliga branschföreträdare. Därför har vi valt att under årets politikervecka i Almedalen granska alla arrangemang med koppling till energifrågor. De arrangemang som lyckats nå en könsfördelning om åtminstone 40/60 anser vi är jämställda.

Så går granskningen till:

 • Under vecka 24 granskar vi samtliga seminarier som handlar om energifrågor och som ligger registrerade i det officiella Almedalsprogrammet på: http://program.almedalsveckan.info/.
  Vi går igenom könsfördelningen bland deltagarna. Vi exkluderar seminarier med 3 deltagare eller färre.
 • Under vecka 25 kontaktar vi de arrangörer som enligt vår granskning har jämställda seminarier. De får tillgång till vår märkning, som de har möjlighet att använda i sin kommunikation och marknadsföring. Vi publicerar vidare listan med jämställda seminarier här på vår webb och sprider information i sociala kanaler.
 • Det går bra att få sitt arrangemang med på listan även efter vecka 24 om ändringar sker, men det kräver att arrangören ifråga kontaktar oss. Vi har ingen bevakning av förändringar i det officiella Almedalsprogrammet.
 •  Vi bistår givetvis de arrangörer som önskar hitta fler kraftkvinnor till sina arrangemang. Vi har dels vår öppna lista på https://www.kraftkvinnorna.se/members/, men det går även bra att kontakta någon av oss i styrelsen.

Vi presenterar Bastuklubben – en pod powered by Kraftkvinnorna!

Även i år är Kraftkvinnorna på plats i Almedalen för att prata om jämställdheten i vår bransch. Men istället för seminarium, gör vi denna gång något helt annat, nämligen en pod som du kan lyssna på när som helst och hur ofta som helst. Under måndagen 3/7 finns vår bastu på plats i hamnen till vilken flera spännande inspiratörer och beslutsfattare kommer för att diskutera olika perspektiv på jämställdhet och mångfald. Här kan du höra mer om vad som väntar!

Mer information om Bastuklubben i Almedalen: http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/48352

Här finns podden på iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/bastuklubben-powered-by-kraftkvinnorna/id1252604625?mt=2